Wereldwinkel-Workum eerlijke handel

Eerlijke handel

Telefoon: 0515-543168

Eerlijke handel

Begin 1970 verschenen er in ons land voor het eerst Wereldwinkels. Wereld-winkels verkopen producten van zo'n 200 kleine producentengroepen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika en deze krijgen hiervoor een eerlijke prijs.

Koop je iets in de Wereldwinkels dan bevorder je de eerlijke handel en steun je de ontwikkeling van ambachtslieden en koffieboeren op het zuidelijk halfrond.

Meer informatie over Wereldwinkels vindt u op Wereldwinkels Nederland

Bijzondere cadeau's

Wereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen: houtsnijwerk van de Ashanti’s uit Ghana, gerecycled glaswerk uit Vietnam of Bolivia en keramiek uit Thailand. Maar ook trendy sieraden, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen.

En je vindt er smakelijke levensmiddelen. Zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn.
Stacks Image 80
Stacks Image 78

Criteria eerlijke handel

1.Respect voor mens en milieu

Bij productie en handel is geen sprake van discriminatie. Voor mannen en vrouwen zijn gelijke kansen en er wordt toegezien op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Kinder-arbeid is verboden en bij zowel de productie als de handel wordt gekeken naar een zo min mogelijke belasting van het milieu.

2.Een langdurige en gelijkwaardige handelsrelatie

Aan de producenten wordt een leefbaar loon betaald. Goede levens-omstandigheden, gezondheidszorg en scholing voor de kinderen wordt hieruit betaald. De handelsrelatie is gebaseerd op dialoog en respect, waardoor inkomens-zekerheid is gewaarborgd.

3.Ondersteuning van producenten-organisaties

De handelspartners bieden ondersteuning bij ontwikkeling van pro-ducten, geven advies bij organisatie en kostprijsberekening. Om de risico’s van investeringen bij de producent uit te sluiten wordt er voorgefinancierd.

4. Transparantie van de handelsketen

De fairtrade leveranciers moeten aantoon-baar kunnen maken zich te houden aan de vastgestelde criteria. Deze criteria zijn in 2001 internationaal bepaald door vertegenwoordigers uit heel de wereld, van verkopers tot producenten.

Eerlijke handel is daardoor gelijkwaardige handel.