WERELDWINKELS EN EERLIJKE HANDEL

Voor eerlijke handel gelden criteria:


1.Respect voor mens en milieu. Bij productie en handel is geen sprake van discriminatie. Voor mannen en vrouwen zijn gelijke kansen en er wordt toegezien op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Kinder-arbeid is verboden en bij zowel de productie als de handel wordt gekeken naar een zo min mogelijke belasting van het milieu.


2.Een langdurige en gelijkwaardige handelsrelatie. Aan de producenten wordt een leefbaar loon betaald. Goede levens-omstandigheden, gezondheidszorg en scholing voor de kinderen wordt hieruit betaald. De handelsrelatie is gebaseerd op dialoog en respect, waardoor inkomens-zekerheid is gewaarborgd.


3.Ondersteuning van producenten-organisaties. De handelspartners bieden ondersteuning bij ontwikkeling van pro-ducten, geven advies bij organisatie en kostprijsberekening. Om de risico’s van investeringen bij de producent uit te sluiten wordt er voorgefinancierd.

Begin 1970 verschenen er in ons land voor het eerst Wereldwinkels. Wereld-winkels verkopen producten van zo'n 200 kleine producentengroepen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika en deze krijgen hiervoor een eerlijke prijs.


Wereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen: houtsnijwerk van de Ashanti’s uit Ghana, gerecycled glaswerk uit Vietnam of Bolivia en keramiek uit Thailand. Maar ook trendy sieraden, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen.

En je vindt er smakelijke levensmiddelen. Zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn.


Koop je iets in de Wereldwinkels dan bevorder je de eerlijke handel en steun je de ontwikkeling van ambachtslieden en koffieboeren op het zuidelijk halfrond.

Meer informatie over Wereldwinkels vindt u op www.wereldwinkels.nl

Wereldwinkel - Workum    
Begine 28, 8711 BK Workum
0515-543168
info@wereldwinkel-workum.nl

4. Transparantie van de handelsketen

De fairtrade leveranciers moeten aantoon-baar kunnen maken zich te houden aan de vastgestelde criteria. Deze criteria zijn in 2001 internationaal bepaald door vertegenwoordigers uit heel de wereld, van verkopers tot producenten.


Eerlijke handel is daardoor gelijkwaardige handel.Het internationaal herkenbare logo:

een zelfverzekerd figuur dat onafhankelijkheid, kracht en trots uitstraalt. De kleur blauw staat voor kwaliteit en professionaliteit, de kleur groen voor betrokkenheid bij het milieu en medemenselijkheid.

Wereldwinkel - Workum    
Begine 28, 8711 BK Workum
0515-543168
info@wereldwinkel-workum.nlmailto:info@wereldwinkel-workum.nlshapeimage_12_link_0